Cele mai tari instincte „naturale” si reflexe umane

Knismesis si Gargalesis. Gadilatul este atingerea voluntara a unei parti a corpului pentru a induce spasme involuntare si rasul. Introdusi in 1897 de G. Stanley Hall si Arthur Allin, cei doi termeni care descriu cele doua tipuri de gadilaturi-primul se refera la gadilatul usor, care nu induce si rasul, putand fi generat de un curent electric usor sau de o atingere foarte fina, e exact senzatia care o simtiti atunci cand o buburuza aterizeaza si merge pe mana voastra; al doilea se refera la atingea mai puternica, o presiune puternica, constanta aplicata in parti sensibile ale corpului, fiind insotit de ras puternic.

Ceea ce este cu adevarat ciudat este ca putem sa ne provocam knismesis-ul singuri, prin atingeri usoare, insa niciodata nu ne putem „juca” cu gargalesis-ul-nu ne putem auto-gadila asa de tare incat sa incepem sa radem in hohote-greu de inteles de ce nu putem face asta… Pe de alta parte, exista si „imobilitatea tonica”, o paralizie intalnita doar la animale-chiar si rechinii pot trece prin asa ceva pentru nu mai putin de 50 de minute. Imobilitatea tonica e indusa prin aplicare usoara a unei presiuni si mangaiere usoara a botului animalului pentru cateva minute. In 1997, o orca a omorat un rechin prin aceasta metoda, tinandu-l cu burta-n sus si omorandu-l prin sufocare.

Imbujorarea. Imbujorarea este inrosirea obrajilor, involuntara, atunci cand esti stresat, emotionat sau te gasesti intr-o situatie jenanta. In multe culturi, imbujorarea e un semnal clar ca esti indragostit lulea sau ca te gandesti la niste situatii romantice in care poate fi implicat partenerul de discutie. Imbujorarea este in stransa legatura cu inrosirea fetei sau a intreg corpului. De obicei, imbujorarea dispare dupa doua minute-oamenii devin constienti de sine si se simt destul de prost in anumite situatii.

Potrivit studiilor, imbujorare nu e decat o reactie exagerata a sistemului nervos simpatetic-vasele de sange se dilata, sangele circula cu putere, inrosind capilarele si obrajii-unii oameni au si urechile rosii, gatul, pieptul si foarte fierbinti. Darwin se refera la imbujorare ca la cea mai bizara si mai umana dintre toate expresiile, iar alti oameni de stiinta il vedeau ca pe un sitem de aparare primitiv. Inrosirea pielii si fetei apare si in urma consumului de alcool-se acumuleaza multa acetaldehida in corp-rezulta din oxidarea etanolului si induce de cele mai multe ori starea de „mahmureala”.

No comments:

Post a Comment